Prodali jste v minulém roce nemovitost? Zbystřete…
14. 03. 2024

Prodali jste v minulém roce nemovitost? Zbystřete…

Pokud jste v průběhu minulého roku prodali nemovitost a počítáte s takto získanými prostředky pro řešení své bytové potřeby, věnujte prosím pozornost následujícím řádkům.

O pravidlech zdanění prostředků z prodeje nemovitosti, jíž jste nevlastnili dostatečně dlouho, jakož i o situacích kolem zdanění prostředků z prodeje nemovitostí nabytých darem či dědictvím, jsem již psal ve svém dřívějším článku. Podstatný je tzv. časový test, čili doba, po kterou je nutné nemovitost před prodejem vlastnit či v nemovitosti bydlet, aby prostředky z prodeje nepodléhaly zdanění.

Jednou ze zákonných výjimek je mimo jiné využití prostředků k uspokojení své bytové potřeby v roce následujícím po prodeji takové nemovitosti. Ovšem podle novely zákona o dani z příjmu z roku 2001 je zapotřebí tento záměr finančnímu úřadu včas oznámit, a to do konce lhůty pro podání daňového přiznání za zdaňovací období, kdy k prodeji došlo. Pakliže k oznámení nedojde, nebude splněna zákonná podmínka pro osvobození od placení daně, i kdybyste skutečně prostředky k řešení své bytové potřeby skutečně použili.

Proto nezapomeňte prostředky z prodeje nemovitostí zahrnout do letošního daňového přiznání a oznámit, že budete uplatňovat osvobození od daně v následujícím zdaňovacím období. Protože jak říkal už můj táta, na finanční úřad zapomenout můžeme, ale nebojme se, že pak zapomene on na nás. Následné doměření daně, včetně úroků z prodlení navázaných na aktuální vysoké repo sazby ČNB, může fakt bolet. K oznámení slouží jednoduchý formulář, který rád poskytnu.

Popřemýšlejte tedy nad tím, jestli se tento případ kupříkladu netýká někoho z Vašich blízkých či přátel, protože za takovou radu vám budou vážně vděčni.

Ing. Jaroslav Šilhavík
Autor: Ing. Jaroslav Šilhavík

Jmenuji se Jaroslav Šilhavík a od roku 2005 se věnuji problematice prodeje nemovitostí. Práce v realitách mě skutečně baví a snažím se ji odvádět na špičkové úrovni. Rád vám pomohu a poradím s jakýmkoliv realitním problémem.

Používám profesionální techniku pro fotografování nemovitostí, spolupracuji s renomovanými bytovými architekty, točím videoprohlídky, vlastním techniku pro 3-D skenování interiérů, vytvářím Home Staging, pracuji na sociálních sítích, tvořím individuální reklamní kampaně...

Zajímám se o nejnovější marketingové trendy pro prodej nemovitostí. Abych měl pro své klienty ještě více možností, spojil jsem síly s realitní kanceláří eDO Reality. A protože mám rád výzvy, s pokorou jsem přijal pozici obchodního ředitele, díky které mohu své zkušenosti předávat svým profesně mladším kolegům a podílet se na vývoji celé realitní kanceláře. 

Vše s jasným cílem:

Prodat vaši nemovitost za co nejvyšší cenu, rychle a bezpečně, zkrátka k vaší plné spokojenosti. 

Rád se o tom všem podělím i s vámi.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

7 nejčastějších chyb při prodeji nemovitosti

zpracováním osobních údajů